Blog
Wchłanialność składników mineralnych

Aby związki mineralne mogły w pełni pokrywać potrzeby człowieka, powinny być stosowane w formach o jak najwyższej wchłanialności. Wchłanialność to zdolność określonego składnika odżywczego do przenikania z przewodu pokarmowego do krwi. Jeżeli jesteś zainteresowany w jakiej formie należy przyjmować składniki mineralne aby dostarczyć je w efektywny sposób, zapraszamy do zapoznania się z artykułem.
Starzenie mięśni, stawów i kości – czy można je spowolnić?

Starzenie się jest naturalną i nieuniknioną częścią życia każdego człowieka. Są to zmiany anatomiczne i fizjologiczne, które odbijają się na funkcjonowaniu wszystkich układów i tkanek. W układzie ruchu następują znaczące zmiany: w układzie mięśniowym zmniejsza się masa i siła mięśni, w układzie kostnym zwiększa się ryzyko wystąpienia osteoporozy, a w układzie stawowym zwiększa się ryzyko wystąpienia choroby zwyrodnieniowej stawów. Zmiany te mają bardzo duży wpływ na sprawne funkcjonowanie całego ciała, zmian postawy i cyklu chodu, a także mogą zwiększać ryzyko upadków.
Aby dowiedzieć się jak można spowolnić te procesy, zapraszamy do zapoznania się z artykułem.
Dieta podczas sesji zimowej - minerały na poprawę koncentracji

Zaczyna się gorący okres w życiu każdego studenta, czyli zimowa sesja egzaminacyjna. Nasze samopoczucie, koncentracja i szybkie przyswajanie nowych informacji jest zależne od składników mineralnych, które dostarczamy razem z dietą. Jak pomóc swojemu organizmowi przy wzmożonym wysiłku intelektualnym? Zapraszamy do zapoznania się z artykułem.
Zimą brakuje nam słońca - witamina D
