4) Cykl o odporności – Zdrowe odżywianie – Witaminy i minerały wspierające odporność (cz.2)

2020-06-04
4) Cykl o odporności – Zdrowe odżywianie – Witaminy i minerały wspierające odporność (cz.2)
W poprzedniej części „Cyklu o odporności – zdrowe odżywianie” skupiliśmy się na mikroflorze jelitowej, która w bardzo dużym stopniu odpowiada za naszą odporność. W tym tygodniu omówimy kolejny niezwykle ważny aspekt układania naszej codziennej diety, a mianowicie zawartość witamin i minerałów wspierających odporność. Nasze odżywianie powinno być obfite we wszystkie witaminy i minerały niezbędne organizmowi, dlatego tak ważna jest różnorodność i przemyślane komponowanie posiłków. Magnez, wapń, potas są niezbędnymi składnikami wielu reakcji biochemicznych zachodzących w naszych ciałach, a także są niezbędne do pracy wielu układów – krwionośnego, mięśniowego, nerwowego.

Jakie substancje odżywcze szczególnie powinny znaleźć się w naszej diecie aby wspomóc naturalną odporność organizmu?

W naszej diecie powinny znaleźć się przeciwutleniacze (witamina C i E, karotenoidy), bioflawonoidy, witamina D, selen, cynk, żelazo i kwasy tłuszczowe omega-3.

Co to są przeciwutleniacze?

Przeciwutleniacze to inaczej antyoksydanty. To grupa zawiązków chemicznych, które spowalniają proces utleniania. Chronią organizm przed stresem oksydacyjnym, neutralizują wolne rodniki, przyczyniając się do spowolnienia procesów starzenia.

Co to są bioflawonoidy?

Bioflawonoidy to grupa związków chemicznych występujących w owocach i warzywach występujących głównie w powierzchniowych tkankach roślinnych czyli tzw. skórkach. Bioflawonoidy mają również właściwości antyoksydacyjne (przeciwutleniające).

Poniżej omówimy te substancje odżywcze, podstawowe funkcje i jak włączyć je do swojej diety.

Jakie są funkcje i źródła witaminy D?

Witamina D jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego układu odpornościowego. Wspomaga działanie limfocytów, wpływa na pracę makrofagów, eozynofilów, neutrofilów. Pobudza wytwarzanie katelicydyny, która ma działanie bakteriobójcze. Witaminę D najlepiej pozyskiwać w sposób naturalny czyli poprzez odpowiednią ekspozycję napromieniowanie słoneczne.
Ciekawy artykuł na temat tej witaminy pojawił się na BLOGU – Zimą brakuje nam słońca - witamina D. Z powodu długiego przebywania w pomieszczeniach zamkniętych zamiast na świeżym powietrzu, a także z powodu stosowania kremów z filtrem, synteza skórna nie jest zazwyczaj w stanie zapewnić optymalnych ilości tej witaminy. D jest witaminą niedoborową dla strefy klimatycznej, w której żyjemy, dlatego często zaleca się wykonać badanie aby oznaczyć jej poziom, a potem wspomóc się suplementacją w odpowiedniej dawce. Na przykład produktem Biofarmacji – organicznym suplementem bioMULTIMINERAŁY + witamina D3.

W czasie jesienno – zimowym, kiedy szczególnie jesteśmy narażeni na jej brak, warto aby zagościła również w naszej diecie. Źródła występowania witaminy D w żywności to:
  • jaja,
  • mleko i przetwory mleczne półtłuste i pełnotłuste,
  • sery (ser żółty),
  • ryby( łosoś, śledź, sardynka), tłuszcze rybie (tran),
  • masło,
  • oleje roślinne.
Jakie są funkcje i źródła selenu?

Selen pełni rolę antyoksydanta, ma działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne.
Źródła występowania selenu w żywności to:
  • orzechy i nasiona np. orzechy brazylijskie, nasiona słonecznika, nasiona sezamu,
  • kasze gruboziarniste np. kasza gryczana,
  • brązowy ryż,
  • ryby,
  • mięso,
  • mleko i przetwory mleczne,
  • masło,
  • smalec,
  • jajka,
  • podroby np. wątróbka, nerki,
  • borowik szlachetny,
  • suche nasiona roślin strączkowych,
  • czosnek,
  • cebula.
Najlepiej spożywać selen wraz z witaminą E, ponieważ poprawia ona jego wchłanialność. Selen, który przyjmujemy razem z cukrami prostymi staje się bardzo trudno przyswajalny dla organizmu. Osoby, które spożywają dużo słodyczy, powinny zwrócić szczególną uwagę na ten pierwiastek, ponieważ mogą cierpieć na niedobory.

(C.d.n)

Pozostałe substancje odżywcze wspierające odporność czyli cynk, witamina C i E, karotenoidy, żelazo i kwasy tłuszczowe omega–3 zostaną omówione w kolejnych artykułach w Cyklu o odporności, który ukazuje się w każdy czwartek na BLOGU Biofarmacji.      
Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel