Czy witamina B6 ma wpływ na wchłanialność magnezu?

2020-03-02
Czy witamina B6 ma wpływ na wchłanialność magnezu?

Magnez jest pierwiastkiem, którego coraz częściej brakuje nam w codziennej diecie. Już w 1981 roku opublikowano badania naukowe, w których wskazywano, że w krajach wysokouprzemysłowionych występuje duża zapadalność na chorobę niedokrwienną serca i ma to związek z niedostateczną podażą magnezu w jadłospisie ich mieszkańców. Ankieta National Health and Nutrition Examination Survey z roku 2000 dotycząca odżywiania się obywateli USA wykazała, że ponad 68% osób biorących udział w badaniu dostarcza magnez w diecie na poziomie niższym niż dziennie zalecane spożycie. Podobne problemy pojawiają się również w innych krajach rozwiniętych, również w Europie. Zmiana stylu życia, stres, konsumowanie wysokoprzetworzonych produktów spożywczych, coraz mniejsza obecność magnezu w glebie, na której uprawiane są warzywa i owoce poprzez zanieczyszczenia środowiska, kwaśne deszcze, niewłaściwe nawożenie to między innymi powody dla niedoborów magnezowych w krajach wysokorozwiniętych.

Wchłanianie magnezu

Mg2+ uznawany jest za trudno przyswajalny jon. Wchłania się w jelicie cienkim, magazynowany jest głównie w kościach, a nerki są odpowiedzialne za jego wydalanie.

Wpływ substancji na obniżenie wchłaniania magnezu

Różne substancje mają wpływ na wchłanianie magnezu. Znaczenie przy wchłanianiu ma proporcja między wapniem, fosforem i potasem. Na przykład spożycie wapnia w ilości ponad 2600 mg (65mmol) na dobę zmniejsza przyswajanie magnezu (Greger 1981, Seelig 1993). Tak duże dawki wapnia nie występują typowo przy zbilansowanej diecie, ale warto mieć świadomość istnienia tej zależności podczas suplementowania wapnia przy objawach np. alergii.

Inne substancje mające negatywny wpływ na biodostępność magnezu to: szczawiany, fityniany, siarczany, galusany, fluor, ołów, rtęć.

Leki moczopędne mogą mieć wpływ na zwiększone wydalanie magnezu z organizmu. Niektóre leki przeciwwirusowe, przeciwnowotworowe, glikozydy nasercowe, hormon tarczycy i wzrostu i inne również mogą prowadzić do obniżenia się stężenia magnezu w organizmie.

Dodatkowo duża ilość cukru, herbaty, kawy, alkoholu, a także życie w stresie, intensywny wysiłek fizyczny i umysłowy, stosowanie środków przeczyszczających mają wpływ na zmniejszoną ilość magnezu w naszym organizmie.

Co do wpływu błonnika na obniżenie wchłaniania magnezu, środowisko badaczy jest podzielone, choć nowsze badania wskazują, że niektóre typy błonnika np. inulina wpływają korzystnie na absorpcję magnezu (Coudray 2003).


Substancje wspomagające wchłanianie magnezu

Wspomaganie wchłaniania magnezu następuje dzięki: witaminie B1, witaminie B6 – pirydoksynie, witaminie C, witaminie D, wapniowi (w ilościach poniżej 2000mg), fosforowi, sodowi, laktozie.


Witamina B6

Występowanie witaminy B6 w preparacie magnezowym lub w diecie sprzyja zwiększeniu wchłaniania magnezu w jelitach (Karmańska, Stańczak, Karwowski 2015), pomaga w jego transporcie oraz zmniejszeniu jego utraty przez nerki. Dodatkowo witamina B6 pomaga w magazynowaniu magnezu w komórkach i tworząc jego zapas. Bardzo wiele preparatów magnezowych występujących na rynku zawiera tę witaminę.


Witamina B6 w naturze znajduje się w produktach zbożowych, otrębach, kaszy gryczanej, ryżu brązowym, ziemniakach, fasoli białej, soi, papryce, brukselce oraz produktach mięsnych, rybach.

Kobiety w ciąży i karmiące powinny pamiętać aby nie przekroczyć 50mg na dzień witaminy B6. Tak duża ilość może wpłynąć na zahamowanie laktacji. Produkty Biofarmacji są bezpieczne dla kobiet spodziewających się dziecka i karmiących piersią, zawierają bezpieczne dawki witaminy B6. Przed decyzją o suplementacji w ciąży najlepiej skonsultować się z lekarzem prowadzącym ciążę.

Preparaty magnezowe z Biofarmacji, które zawierają witaminę B6 to: BIO MAGNEZ Z MORZA MARTWEGO DEAD SEA zawierający 400 mg magnezu, witaminę B6 - 1,4mg i witaminę B12 - 2,5µg oraz BIO MAGNEZ B6 PREMIUM zawierający 300 mg magnezu, witaminę B6 - 1,4mg i witaminę B12 - 2,5µg. Suplementy Biofarmacji wymienione w artykule zawierają tylko składniki mineralne i witaminy. Nie mają konserwantów, żadnych dodatkowych substancji technologicznych, barwników, ulepszaczy smaku, substancji musujących czy poprawiających rozpuszczanie, nie zawierają cukru. Spełniają wszystkie normy wymagane przez EU jak również posiadają szereg certyfikatów.

Suplement diety nie powinien być stosowany jako substytut żywności. Ważna jest zróżnicowana i zrównoważona dieta oraz zdrowy styl życia. W razie wątpliwości skonsultuj się z lekarzem, farmaceutą, dietetykiem.  

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel