Dieta podczas sesji zimowej - minerały na poprawę koncentracji

2020-01-13
Dieta podczas sesji zimowej - minerały na poprawę koncentracji
W obecnych czasach większość z nas żyje na wysokich obrotach,  w stresie, pospiechu i w ciągłej presji. Narzekamy na nasze ciągłe zmęczenie, problemy z koncentracją i z przyswajaniem informacji. Na dodatek w życiu każdego z nas pojawiają się momenty, kiedy mimo codziennego dużego obciążenia pracą czy nauką musimy wykrzesać z siebie jeszcze więcej niż zwykle. Taki okres to na przykład zbliżająca się zimowa sesja egzaminacyjna. Każdy student, który chce zakończyć ten semestr z sukcesem, mobilizuje siły swojego organizmu aby osiągnąć jak najlepszy rezultat: przyswoić ogrom wiedzy w krótkim czasie, przeczytać kilka książek i wszystkie notatki, przetrenować pytania egzaminacyjne z poprzednich lat, przygotować prezentacje czy przetrenować stresujące odpowiedzi ustne. Chciałby wtedy wydłużyć dobę do maksimum, często niedojada, albo przeciwnie pałaszuje wszystko, zajadając stres, nie wysypia się. Sesja i tygodnie poprzedzające to niewątpliwie okres bardzo wytężonej pracy umysłowej i bardzo duże obciążenie dla organizmu. Wielu studentów uczy się i pracuje, albo studiują na dwu lub więcej kierunkach, czasami na różnych uczelniach. Studia już rzadko są czasem słodkiego lenistwa i przedłużenia młodości.

Studenckie sposoby na wydajność i koncentrację

Studenci maja własne sposoby na sesję. Niektórzy wolą uczyć się w swoim pokoju, inni wybierają biblioteki. Studenci bardzo często sięgają po napoje, które w ich rozumieniu mają im pomóc osiągnąć lepsze rezultaty: kawa, herbata, napoje energetyczne. Starają się przygotować miejsce nauki: wietrzenie pomieszczenia, plan zadań, słuchają ulubionej muzyki. Niektórzy uczą się systematycznie i na bieżąco. Jednak zdecydowana większość wszystko zostawia na ostatnią chwilę. Próba przyswojenia dużej ilości materiału w kilka dni i nocy mogłaby się nawet udać, gdyby nie wszystkie rozpraszacze, które na nich czyhają: Facebook, Instagram, fora, filmy, filmiki, konwersacje ze znajomymi, pilne sprzątanie…

Obniżona koncentracja objawia się ospałością, podenerwowaniem, nieuwagą, odczuwalnym spadkiem formy intelektualnej, kłopotów z nauką, pracą umysłową, zapamiętywaniem.

Istnieją proste i skuteczne sposoby na poprawę koncentracji:

Wyśpij się

Wyspany i zregenerowany organizm pracuje sprawnie i na pełnych obrotach. Dobrze byłoby wydzielić taką przestrzeń do spania, w której nie będziesz myśleć o pracy, nauce, egzaminach. Najlepiej z dala od telewizora i komputera przynajmniej na godzinę przed snem. Powinno przesypiać się 7 – 9 godzin w uprzednio wywietrzonym pokoju.

Ruch na świeżym powietrzu

Aktywność fizyczna na świeżym powietrzu zapewni twojemu organizmowi odpowiednią dawkę tlenu. Ruch to dobry sposób na przerwę i odreagowanie, pobudzi lepiej niż kawa.

Dostarcz mikroelementy, przygotuj pełnowartościowe menu

Aby nasz mózg mógł funkcjonować prawidłowo potrzebna jest zdrowa i zbilansowana dieta bogata w witaminy i mikroelementy. Najważniejsze na naszą pamięć, zdolność myślenia i koncentracji są: witaminy B1, B6, B12, potas, magnez, kwas foliowy i lecytyna. Odpowiednie paliwo dla mózgu pomoże poradzić sobie w okresach wzmożonego wysiłku. Jednak ich dostarczanie powinno być systematyczne i długotrwałe aby przyniosło bardzo dobre efekty. Wspomoże ono przepływ informacji, prawidłowe ukrwienie, zmniejszy odczuwalne zmęczenie czy znużenie.

Bardzo ważne jest prawidłowe nawodnienie i elektrolity! Trzeba pamiętać o tym, aby w ciągu dnia dostarczyć odpowiednią ilość wody. Warto wybierać taką, która zawiera również minerały lub rozpuścić w wodzie minerały biofarmacji.

Bardzo wartościowym składnikiem diety są ryby bogate w niezbędna dla mózgu kwasy tłuszczowe Omega-3. Zwiększają zdolność koncentracji, skupienia, logicznego myślenia, poprawiają możliwości zapamiętywania. Są bardzo odżywcze, dodają energii i zwiększają poziom serotoniny we krwi.

Orzechy i pestki w twojej diecie tez mogą zdziałać bardzo wiele. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagające pracę mózgu, a także witamin z grupy B, A i E, magnez, fosfor, mangan. Różne orzechy zawierają odmienne składniki odżywcze, dlatego warto sięgać po różne odmiany np. migdały, orzechy włoskie, orzechy brazylijskie, laskowe. Dodatkowo zawierają wartościowe i wysoko przyswajalne białko. Białko jest potrzebne, ponieważ buduje wszystkie narządy ludzkiego ciała i wpływa na ich pracę. Dlatego podczas wzmożonego wysiłku umysłowego lepiej zrezygnować z diety i redukcji. Mózg będzie pracował prawidłowo, jeśli energia będzie dostarczana regularnie. Jeść trzeba co trzy, cztery godziny.

Warto jeść awokado zawierające foliany, potas, miedź i cholinę. Cholinę zawierają również jajka.

W diecie powinny znaleźć się również węglowodany złożone, które dostarczą energii, a trawione są powoli. Występują w pieczywie pełnoziarnistym, brązowym ryżu, fasoli, otrębach, płatkach zbożowych, owsiance, kiełkach, kukurydzy, kaszy, soczewicy, grochu i ziemniakach.

Chcąc wspierać pamięć i koncentrację należy pamiętać o dostarczeniu odpowiedniej ilości warzyw i owoców w diecie. Są bogate w witaminy i minerały. Na szczególną uwagę zasługują zielone warzywa: sałata, szpinak, roszponka, rukola, koperek, cykoria, botwina, natka pietruszki, nać selera, brokuł, kapusta, rzeżucha i jarmuż.

Do listy potrzebnych składników na koncentrację warto dopisać również żelazo. Bierze ono miedzy innymi udział w transporcie tlenu do mózgu. Występuje we wspomnianych wyżej zielonych warzywach, orzechach, rodzynkach, soi, czerwonym mięsie, żółtku jajka, produktach zbożowych i roślinach strączkowych.

Kolejna substancja wpływająca na koncentrację to lecytyna. Jest obecna jest w żółtku jaja, rzepaku, soi, fasoli, orzechach włoskich, wątróbce, kiełkach pszenicy.

Należy pamiętać o zdrowych olejach roślinnych (lniany, rzepakowy, rydzowy, sojowy) i o oliwie z oliwek.

Magnez dla układu nerwowego jest niezbędnym i jednym z najważniejszych minerałów. Zawarty jest między innymi w: kakao, gorzkiej czekoladzie o wysokiej zawartości kakao, w sezamie i tahini, w płatkach owsianych, kaszy gryczanej, nasionach chia.
Magnez i potas to pierwiastki, które korzystnie wpływają na serce i układ nerwowy. Ich przyjmowanie jest zalecane w stanach wyczerpania, zmęczenia i długotrwałego stresu. Sprzyjają zwiększeniu wydajności szarych komórek oraz poprawiają samopoczucie. Produktem biofarmacji, który zawiera oba te pierwiastki jest bioMagnez 300mg + bioPotas 300mg. Dodatkowo przyjmowanie magnezu z witaminą B6 i B12 działa na poprawienie funkcji poznawczych. Preparatem biofarmacji, który możemy polecić jest bioMg DEAD SEA biomagnez z Morza Martwego z witaminami B6 i B12. Oba preparaty to suplementy diety w proszku, które można dodać do wody, soku czy koktajlu owocowego. Są bezpieczne, wegańskie i całkowicie naturalne. Nie zawierają żadnych sztucznych dodatków typu konserwanty, barwniki czy słodziki.

Przyjmowanie preparatów wspomagających pamięć i koncentrację może być wspaniałym sposobem na wspomożenie własnego organizmu, ale trzeba zawsze pamiętać o tym, że najważniejsza jest systematyczność zarówno w nauce jak i dostarczaniu składników w diecie. Potem należy przyjrzeć się nawodnieniu i regeneracji. Dodatkowo należy zadbać również o właściwe warunki do nauki. Odpowiednio wywietrzony pokój, regularne przerwy i posiłki, a także aktywność fizyczna z pewnością pomogą przetrwać sezon egzaminacyjny.
Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel