Suplementacja magnezu jesienią

2019-11-25
Suplementacja magnezu jesienią
Żegnamy ze smutkiem ostatnie świetliste promienie słońca polskiej złotej jesieni, delikatne nitki babiego lata, oglądamy ostatnie kolorowe motyle i feerię barw: liści i kwiatów. Kiedy dni stają się coraz krótsze, deszczowe i szare, mamy coraz mniej energii. Zmienna pogoda, wahania temperatury, gorsze ogólne samopoczucie, a także sezon grypowy i przeziębieniowy nie nastrajają nas optymistycznie.

Jak przetrwać listopad i resztę zimnej jesieni w dobrym humorze i w pełni zdrowia? Z pomocą może przyjść dobrze dobrana i przemyślana suplementacja.
Jednym z najważniejszych minerałów polecanych na jesień jest magnez. Nazywany jest pierwiastkiem życia, ponieważ aktywuje ponad trzysta enzymów, uczestniczy w wielu procesach biochemicznych organizmu np. przewodnictwie nerwowym, kurczliwości mięśni, wpływa na regulację ciśnienia krwi, bierze udział w procesach termoregulacji. Jest niezwykle istotny w zachowaniu równowagi mineralnej całego organizmu.
Potrzebny jest nie tylko jesienią, ale przez cały rok, każdego dnia.

Są sytuacje kiedy magnezu potrzebujemy dużo więcej niż zazwyczaj. Przykładowo, kiedy kobieta jest w ciąży zapotrzebowanie na magnez wzrasta nie tylko dlatego, że zwiększa się masa ciała, ale również potrzebuje go płód i łożysko. Gdy przyjmujemy leki moczopędne, dopadają nas biegunki lub gdy wypłukujemy magnez nadmiernym piciem kawy lub alkoholu również może doprowadzić to do niedoboru. Długotrwały stres, napięcie psychiczne i fizyczne a także diety odchudzające mogą nadmiernie zużywać zmagazynowany w organizmie magnez.

Po pierwsze odporność

Nasz organizm może mieć okresy osłabionej odporności, które mają związek z zmniejszoną ilością światła słonecznego i tym samym witaminy D, trudnymi warunkami panującymi na zewnątrz – niską temperaturą i słotą, również mniejszą dostępnością świeżych warzyw i owoców. Mniej przebywamy na świeżym powietrzu, stajemy się niedotlenieni i zmęczeni. Aby zapobiec zachorowaniu można dostarczyć dodatkowe składniki odżywcze.
Warto pomyśleć najpierw o swojej diecie. Aby była bogata w magnez powinny występować w niej warzywa liściaste np. szpinak, strączkowe np. fasola, kasza np. gryczana, otręby pszenne, banany, awokado, melony, orzechy, kakao, żółte sery, awokado, suszone morele, daktyle, figi. Źródłem magnezu może być również twarda woda albo mineralna wysokozmineralizowana.

Magnez jest pierwiastkiem dość słabo przyswajalnym, przyjmuje się, że jest to wchłanialność na poziomie 50%. Na dodatek obieranie warzyw czy inne procesy technologiczne związane z ich obróbką, a także długotrwały transport i składowanie pozbawiają nas części składników mineralnych. Jasna mąka w porównaniu do mąki pełnoziarnistej ma zawartość magnezu mniejszą o jedną trzecią, a gotowanie warzyw może obniżyć jego wartość nawet o połowę.[1]
Kolejnym problemem jest zmniejszenie mineralizacji gleby w Polsce i na świecie związanych z zanieczyszczeniami, kwaśnymi deszczami, niewłaściwym nawożeniem. Uważa się, że warzywa i owoce zawierają mniej związków odżywczych niż dawniej. Badania wskazują, że porównanie zawartości magnezu w marchewce dawnej odmiany i obecnej wychodzi nawet do 75% na niekorzyść dla współczesnych odmian.[2]

W roślinach jadalnych znajdujemy też metale ciężkie: kadm czy ołów. Przed negatywnym wpływem tych związków i w konsekwencji zatruć może ochronić nas suplementacja magnezem. W naszym organizmie musi być wystarczająca ilość tego pierwiastka, w przeciwnym razie metale ciężkie wejdą w reakcje biochemiczne zamiast niego upośledzając wiele układów: nerwowy, krwionośny, syntezy białek.

Jesienna aura sprzyja łapaniu infekcji, ale również w tej sytuacji magnez jest niezastąpiony. Jeśli już zachorowaliśmy, chcemy szybko wrócić do pełni sił. Magnez wpływa na reakcje metaboliczne przetwarzania białek, cukrów i tłuszczy. Dzięki temu regenerowane są tkanki ciała.

Po drugie energia do działania

Ruch, spacery dotleniają nasze ciała i dodają sił witalnych. Magnez jako aktywator wielu enzymów bierze udział w przenoszeniu energii w komórkach naszego organizmu, między innymi w takich narządach jak: serce, mózg, mięśnie. Dodatkowo zaangażowanie magnezu w funkcjonowanie neuroprzekaźników, regulowanie gospodarki wapniowej, potasowej, sodowej oraz w krążenie krwi powoduje redukcję występowania migren.[3] Niedobór magnezu może powodować zmęczenie.

Po trzecie dobry sen

Poprawmy nastrój i zregenerujmy organizm, po prostu wyśpijmy się! Jeżeli nie ma możliwości na spacer przed położeniem się do łóżka, przewietrzmy mieszkanie.
Pamiętajmy, że niedobór magnezu może prowadzić do bezsenności. W 2012r. w the Journal of Research in Medical Science opublikowano badania dotyczące magnezu i jego wpływu na sen. Pacjenci szybciej zasypiali, nastąpiła poprawa jakości i długości snu, zwiększenie poziomu melatoniny i obniżenie kortyzolu (hormonu
stresu).[4]

Po czwarte wewnętrzny spokój

Obecność magnezu jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowanie układu nerwowego. Brak odpowiednich proporcji pierwiastków może zaburzyć naszą wewnętrzną równowagę i pogorszyć samopoczucie. Niedobór magnezu, a szczególnie niedobór magnezu przy nadmiarze wapnia, pobudza nadmierne wydzielanie neurotransmiterów, które przekazują bodźce pomiędzy komórkami nerwowymi. Zdenerwowanie bez przyczyny, lęk, nadpobudliwość, problemy z koncentracją, zmęczenie, osłabienie, zaburzenie rytmu serca, mrowienie w rękach i nogach, zawroty głowy, kłopoty z pamięcią, a także skurcze mięśni, a w skrajnych przypadkach tężyczka - to wszystko mogą być skutki nieodpowiednich poziomów magnezu i wapnia w organizmie.

Jaki magnez wybrać?

Biofarmacja Polska oddział handlowy UAB Biofarmacija, sprawdzonego producenta działającego na rynku europejskim już ponad dziewięć lat - ma w swojej ofercie między innymi preparaty zawierające cytrynian magnezu pozyskany z Morza Martwego: bioMg DEAD SEA 400mg wzbogacony witaminami B6 i B12, które zwiększają jego biodostępność (nie zawiera cukru w składzie), SPORT & JOINTS oraz SPORT & CARDIO wraz z elektrolitami, które pomagają przy zachowaniu odpowiedniego poziomu nawodnienia podczas wysiłku, co jest szczególnie ważne o tej porze roku, kiedy aura nie sprzyja sięganiu po wodę.

Zawierają organiczną i bardzo dobrze przyswajalną sól magnezu. Występują w formie proszku do rozpuszczenia w wodzie, nie zawierają więc żadnych substancji pomocniczych i technologicznych, jak np. guma, skrobia, talk, żelatyny niewiadomego pochodzenia, barwniki zwiększające agresję u dzieci czy powodujące alergie – bo pamiętajmy, że suplementy w kapsułkach, to nie tylko zawartość, ale i sama kapsułka, która nie jest sprzedawana w aptece jako lekarstwo.
Produkty spełniają wszystkie normy wymagane przez EU jak również posiadają szereg certyfikatów. Są bezpieczne dla kobiet w ciąży, matek karmiących i dzieci. Dostępne w aptekach i w naszym sklepie internetowym.
Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej zapraszamy do sklepu internetowego na naszą stronę internetową https://biofarmacja.com.pl

[1]https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/co-warto-wiedziec-o-magnezie-
[2]http://www.mineralresourcesint.co.uk/pdf/mineral_deplet.pdf
[3]Sun-Edelstein C, Mauskop A. Role of magnesium in the pathogenesis and treatment of migraine. Expert Rev Neurother 2009;9:369–79 [PubMed abstract] Autor badania zaleca dawkę 300mg magnezu dwa razy dziennie. Z uwagi na ilość przekraczającą zalecane dzienne spożycie, przed suplementacją należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
[4]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23853635
Pokaż więcej wpisów z Listopad 2019
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel