Zdrowe odżywianie: szczypiorek

2020-05-18
Zdrowe odżywianie: szczypiorek
Czosnek szczypiorek zwany pospolicie szczypiorkiem jest niskokaloryczną zieloną rośliną – 100 g to 30kcal. Łatwo go wyhodować w przydomowym ogrodzie czy nawet w doniczce na parapecie. Właśnie teraz w maju, po ostatnich przymrozkach jest idealny czas aby wysiać go z nasion lub wysadzić z kępek bezpośrednio do gruntu.
Szczypiorek zawiera wodę, białko i węglowodany, w tym dużą ilość błonnika. Wysoka zawartość olejków eterycznych nadaje tej roślinie specyficzny i intensywny smak i aromat. Są one pomocne przy zwalczaniu infekcji, wspomagają również perystaltykę jelit.

Spożywanie szczypiorku wpływa na układ trawienny: pobudza apetyt, przyspiesza trawienie, wydzielanie kwasów w żołądku, działa lekko przeczyszczająco. Właściwości przeciwbakteryjne i dodatkowo przeciwgrzybicze ma również zawarta w szczypiorku allicyna. Ponadto ma działanie obniżające ciśnienie krwi oraz stężenie cholesterolu. Zawartość karotenoidów (luteina, zeaksantyna) wpływa korzystnie i ochronnie na narząd wzroku.

Jakie składniki odżywcze zawiera szczypiorek?

Witaminy występujące w szczypiorku:
  • witamina A  (m.in. wpływa na stan skóry),
  • witamina B1 (m. in. bierze udział w przemianie węglowodanów, ma regulacyjny wpływ na układ nerwowy),
  • witamina B2 (m. in. bierze udział w procesach krwiotwórczych, wpływa na układ nerwowy, pokarmowy, oddechowy, na narząd wzroku),
  • witamina B3 (m.in. poprawia kondycję włosów),
  • witamina B5 (m. in. posiada funkcje regulacyjne, bierze udział w regeneracji skóry),
  • witamina B6 (m. in. bierze udział w przemianach aminokwasów, węglowodanów i tłuszczy),
  • B9 czyli kwas foliowy (m.in. pełni funkcje regulacyjne, wpływa na układ nerwowy, wspomaga rozwój płodu zapobiegając uszkodzeniu cewy nerwowej),
  • witamina C (m. in. wpływa na elastyczność skóry),
  • witamina E (m. in wpływa na stan zdrowia skóry),
  • witamina K1 (m. in. reguluje proces krzepnięcia krwi).
Minerały występujące w szczypiorku:
  • potas (m.in. pomaga w regulowaniu ciśnienia krwi),
  • wapń (m.in.. wpływa na układ kostny),
  • żelazo (m. in. niezbędne do prawidłowej pracy układu krążenia),
  • siarka (m. in. działa antybakteryjnie, wpływa na elastyczność skóry),
  • cynk (m. in. wpływa na stan zdrowia skóry, włosów i paznokci),
  • fosfor (m.in. wpływa na układ kostny),
  • magnez (m. in. usprawnia koncentrację i pamięć),
  • miedź (m.in. bierze udział w wytwarzaniu kolagenu),
  • sód (m.in. reguluje ciśnienie, wpływa na pracę serca, reguluje gospodarkę wodną w organizmie),
  • selen (m. in wpływa na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy).
Co można przyrządzić ze szczypiorku?

Świeży szczypiorek zyskuje swój mocny, ostry zapach po pokrojeniu na drobno. Kroi się go bezpośrednio przed podaniem posiłku, ponieważ z czasem gorzknieje. Świetnie spisuje się jako dekoracja kanapek, zapiekanek, ziemniaków, makaronu, pomidorów, twarogów, majonezu, sosów, dipów, potraw z ryb.
Bardzo dobrze smakuje w wiosennych sałatkach np. sałatki z rzodkiewki i ogórków. Pasuje do chłodniku. Bardzo dobrze pasuje do jajek i potraw z jaj typu omlet, jajecznica, pasta jajeczna.
W kuchni można też wykorzystywać suszony szczypiorek. Dodać go można do zupy np. do zupy-kremu. Suszony szczypiorek może być składnikiem własnej mieszanki ziołowo-przyprawowej do wzbogacania smaku potraw. Niestety suszenie i gotowanie prowadzi do utraty wielu wartości odżywczych.

Czy każdy może jeść szczypiorek?

Szczypiorek to gatunek rośliny należący do rodziny czosnkowatych. Przynależy  do rzędu szparagowców jak czosnek, cebula i por. Osoby, które po spożyciu wyżej wymienionych roślin maja reakcję uczuleniową lub nietolerancji nie powinny spożywać również szczypiorku.
Nie poleca się go też w stanach nadkwasoty, przy chorobach wrzodowych, przy zapaleniach żołądka, trzustki i pęcherzyka żółciowego. Duże spożycie szczypiorku może spowodować biegunkę i inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Dekorując swoje potrawy szczypiorkiem jemy go zaledwie kilka gramów, więc dostarczenie ważnych dla zdrowia składników jest niewielkie. Jeżeli cierpimy na niedobory mineralne, należy zmodyfikować i ulepszyć swoja dietę lub wesprzeć się suplementacją. Niedobory magnezu można uzupełnić organicznymi magnezami z Biofarmacji np. bioMagnezem 300mg, bioMagnezem 500mg, biomagnezem B6 PREMIUM z witaminą B6, B12 i cynkiem, biomagnezem Z MORZA MARTWEGO DEAD SEA z witaminą B6 i B12. Na niedobory potasu polecamy: bioPotas 750mg Zestaw minerałów: Wapń, potas, magnez i cynk zawarty jest w bioMULTIMINERAŁY + D3 Odporność Cynk 15mg. W ofercie pojawił się też cynk – organiczny bioCynk Premium 30mg.

Musimy pamiętać, że dieta powinna być zdrowa, wartościowa i zróżnicowana, zawierająca również wiele innych warzyw, owoców i innych produktów bogatych w witaminy i związki mineralne.
Pokaż więcej wpisów z Maj 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel